България е крайно неподготвена за либерализацията на пазара на ток от

...
България е крайно неподготвена за либерализацията на пазара на ток от
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Не сме готови за либерализацията на пазара на ток, тя ще удари най-бедните

„ България е извънредно неподготвена за либерализацията на пазара на ток от 1 юли т.г. ”. Това съобщи депутатът от партия „ ИТН ” в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS.

От тази дата търговците на едро на ток трябваше да могат свободно да договарят цените на електрическата енергия, изясни депутатът. По думите му в този енергиен микс, който е доста по-изгоден за българския жител, влиза и нощна цена. „ На 31 март проучвания за Агенцията за енергийна успеваемост сподели, че съвсем 2/3-ти от тока, който използват хората, е през нощта. Това е най-обезпокояващото – с либерализацията ще бъде ударен най-бедният пласт на нашите жители. От 2016 година се планува отбрана за тази каста, само че ние отново не сме подготвени за действителни дейности ”, изясни Караджов.

Премахването на нощната цена, ще удари тези 2, 250 млн. български жители, безапелационен е той. 75% от тяхната сметка за ток е от нощна цена, посочи депутатът. По думите му отлагането на либерализацията е с цел да може идващия кабинет да приведе българите в тази защитна рамка.

Според него парите за разликата в цената на тока за енергийно бедните е трябвало да пристигна от Фонда за сигурност на енергийната система. „ Асен Василев го източи този фонд ”, изясни той. „ Задължението за връщане на 1 милиарда лв. в енергийния фонд, не беше изпълнено от предходния финансов министър Василев. Сега парите ще дойдат от бюджета и по този начин ще се усили недостига. Това ще се отрази на приема на страната ни в еврозоната ”, разясни Караджов.

Относно отчета за „ Боташ ”, той изясни, че в него има обстоятелства, които могат да бъдат употребявани от Еврокомисията за възможна наказателна процедура.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР